35.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

A közösségi oldalakon is megtalálhatók vagyunk! 

File:Facebook icon.svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikimedia Commons

Illóolaj biztonsági útmutató

ILLÓOLAJ BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ

A megfelelő mennyiségű tiszta és tesztelt illóolaj használata teljesen biztonságos, amennyiben a betartják az ajánlott adagmennyiségeket és a megfelelő paramétereken belül használják őket. Fontos, hogy olyan kiváló minőségű illóolajokat válassz, amelyeket a biztonságos használat érdekében teszteltek.  

A helyes használat és az adagolás lehetővé teszi az illóolajok biztonságos használatát, miközben élvezheted a természetes termék előnyeit. Az illóolajok számos előnye között az egyik, hogy biztonságos alternatívája számos olyan terméknek, amelyek szintetikus toxinokat vagy vegyi anyagokat tartalmaznak, és amelyek károsak lehetnek.

A doTERRA illóolajok használatára vonatkozó tájkoztató oldalát innen érheted el. A doTERRA Biztonsági Útmutatóját pedig itt találod.

ILLÓOLAJ-BIZTONSÁGI ELVEK

Az illóolajok használatakor néhány biztonsági irányelvet érdemes betartani. Az alábbiakban felsoroljuk a biztonságos illóolaj-használat legjobb gyakorlatait: 

  • Mindig olvasd el a címkéket. Ügyelj az illóolaj csomagolásán található figyelmeztetésekre, és tartsd be a gyártó ajánlásait.  
  • Kerüld az érzékeny területeket. Kerüld az orral, a belső füllel, a szemmel, a sérült bőrrel vagy más érzékeny területtel való érintkezést.
  • Hígított olajok. A bőr érzékenységének minimalizálása érdekében hígítsd az illóolajokat hordozóolajjal, például frakcionált kókuszolajjalAz általánosan javasolt hígítási arány egy csepp illóolaj és öt csepp hordozóolaj. Mindig hígítsd az olajat, amikor először, vagy érzékeny bőrre használod, és gyermekeknél. A különösen erős kémiai tulajdonságú olajok helyi használatakor egy csepp illóolajat tíz csepp hordozóolajra kell hígítani. 
  • Ismerd meg az olaj erősségét. Néhány illóolajat erősen kell hígítani,  mielőtt a bőrön alkalmaznád. Ilyen olaj például a kasszia, a fahéj, a szegfűszeg, az oregánó és a kakukkfű. Ne feledd, hogy ez nem teljes lista, ezért mindig figyelj az erős olajokra vonatkozó figyelmeztetésekkel ellátott címkékre. 
  • Vigyázz a napérzékenységre. Egyes illóolajok kockázatot jelenthetnek a napérzékenység szempontjából, különösen a citrusolajok. Ilyen olaj például a bergamott, a zöld mandarin, a grapefruit, a citrom, a mandarin, a vadnarancs és minden illóolaj keverék, amely ezeket az olajokat tartalmazza. Ez szintén nem teljes felsorolás. Mielőtt egy illóolajat helyileg alkalmaznál, ellenőrizd a címkén a napérzékenységre vonatkozó figyelmeztetéseket. Kerüld a közvetlen napfényt, vagy az UV-sugarakat legalább 12 órán át az ilyen olajok bőrön történő alkalmazását követően (ide tartozik a szolárium is).
  • Biztonságos tárolás. Az illóolajokat gyermekektől elzárva tárold. Érdemes továbbá megóvni az olajakat a túlzott fénytől vagy hőtől, mivel ez jelentősen megváltoztathatja az illóolaj kémiai tulajdonságait. 
  • Felügyeld a kisgyermekeket. A gyerekeket ne hagyd őrizetlenül az illóolaj alkalmazása során. Mivel a gyermekek érzékenyebb bőrűek, célszerű az olajokat hígítani, mielőtt helyileg alkalmaznád őket. 
  • Beszélj egészségügyi szakemberrel. Ha egészségügyi problémáid vannak, konzultálj szakemberrel az illóolajok használata előtt.

ÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK

Az illóolajok használata biztonságos, amennyiben betartják a megfelelő adagolási és alkalmazási módszereket. Az esszenciális olajok érzékenységi reakciót válthatnak ki, a legszélsőségesebb esetekben az olajok adagolási javaslatainak túllépése toxicitáshoz vezethet.

Ezek a reakciók hasonlíthatnak az allergia tüneteire, például bőrérzékenység, fájdalom vagy duzzanat, kiütések, pörsenések, hólyagok, emésztési problémák, hányás, hasmenés, nehézlégzés.

Amennyiben valamelyik esszenciális olaj érzékenységi reakciót vált ki egy bizonyos alkalmazási mód során, azt meg lehet próbálni másik formában használni, illetve érdemes a hígítás mértékével is kísérletezni. Ugyanakkor, számos illóolajnak hasonló a kémiai profilja, tehát, ha az egyik érzékenységi reakciót produkál, meg kell találni az adott problémára javasolt hasonló kémiai profilú illóolajat.

Egy-egy új, addig még nem használt esszenciális olajat mindig a legkisebb dózisban kell kipróbálni, majd szükség szerint emelni az adagot, figyelve a szervezet reakcióira.

AZ EGYÉNI ÉRZÉKENYSÉG MEGHATÁROZÁSA

Az egyéni érzékenység meghatározása érdekében mindig érdemes elvégezni egy egyszerű bőrtesztet, amelyhez 1 csepp esszenciális olajat összekeverünk 10 csepp vivőolajjal, és ezt a keveréket visszük fel a test valamely érzékenyebb bőrfelületére (has, könyökhajlat, belsőcomb). Amennyiben az érintett bőrfelületen pár órán belül bőrpír, fájdalom, kiütés, hólyagosodás jelenik meg, akkor egyéni érzékenységről beszélünk az adott illóolaj vonatkozásában.

ÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ KEZELÉSE

Párologtatás során keletkezett érzékenységi reakció esetén állítsuk le a párologtató berendezést, az érintett személy hagyja el az adott helyiséget vagy, ha ez nem lehetséges, alaposan szellőztessük ki a szobát.

Amennyiben az illóolajnak helyileg, a bőrön történő használata során keletkezik érzékenységi reakció, az érintett bőrfelületet azonnal töröljük át vivőolajba mártott vattapamaccsal vagy puha törlőkendővel; ismételjük meg a törlést többször, mindig tiszta törlőeszközt alkalmazva.

Ha az illóolaj a szembe kerülne, azonnal mossuk át a szemet valamilyen növényi olajjal, ha nincs, akkor zsíros tejjel vagy tejszínnel; mivel az illóolaj vízben nem oldódik, a vízzel történő lemosás nem vezet eredményre!

Amennyiben az illóolaj belső használatot követően okozott érzékenységi reakciót az emésztőrendszerben, a belső használatot azonnal meg kell szüntetni és zsíros tejet vagy tejszínt kell itatni az érintett személlyel; ha a bevitt mennyiség nagyobb dózisú, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Minden olyan esetben, amikor az érzékenységi reakció hevesnek látszik, mielőbb orvoshoz kell fordulni!

AROMÁS HASZNÁLAT

Az illóolaj-molekulák rendkívül nagy hatékonysággal a levegőből is hatékonyan bejuttathatók a szervezetbe. Az egyik legjobb megoldás a porlasztásos párologtatás, de használhatunk aromamécsest is, illetve a radiátorra helyezett vizes edénybe is cseppenthetünk illóolajokat.

Inhaláláshoz is használhatjuk az illóolajokat, ebben az esetben viszont nagyon fontos, hogy felforralás után hagyjuk a vizet pár percig hűlni, ne tűzforrón hajoljunk fölé. Egyes illóolajok erre a célra nem használhatók, mert irritációt okozhatnak a nyálkahártyán. Irritáns illóolajokkal nem szabad inhalálni, mert a forró gőz méginkább felerősíti hatásukat és az orr nyálkahártyát károsíthatja.

Belélegezhetjük az illóolajat a tenyerünkbe, zsebkendőre vagy vattalabdára cseppentetve is, illetve direkt az üvegecskéből is.

Mint minden alkalmazási módszer esetében, a párologtatást is kisebb adagokban és inkább többször kell alkalmazni a maximális előny elérése érdekében. A párologtatott olaj mennyisége, a diffúzor közelsége és a szoba mérete határozza meg, hogy meddig kell párologtatni az olajat.

Minél több olajat használnak a diffúzor közvetlen közelében, annál erőteljesebb lesz a hatás. Ha vízbázisú diffúzort használsz, akkor általában 1–10 csepp olajat kell csepegtetni diffúziós periódusonként. A nagyobb cseppmennyiségek nagyobb területeken, például nagy helyiségekben vagy kültéri helyiségekben megfelelőek. Kezdd rövid diffúziós periódusokkal (15–20 perc), majd növeld a kívánt előny eléréséhez szükséges időt.

HELYI HASZNÁLAT

Az illóolajok a bőrnyálkahártyán keresztül könnyen felszívódnak és a keringés révén eljutnak a kívánt területekre.

Külsőleg használva az illóolajokat alkalmazhatjuk a kezelni kívánt területen, vagy például a talpon, tenyéren, ahol a reflexpontokon való felszívódással eredményes lesz a felhasználás. Az illóolajokat masszázsnál megfelelő hordózolajjal (például frakcionált kókuszolajjal) javasolt alkalmazni, mert biztosítja az illóolajok nagyobb területen történő, mélyreható, hatékony felhasználását, és használatával elkerülhetők a bőrirritációk.

Az illóolajok külsőleg történő alkalmazásának másik lehetősége a borogatás, melynek során egy kisebb tálba vizet teszünk, abba cseppentjük a megfelelő illóolaj(ok)at, összekeverjük, majd ebbe a keverékbe mártjuk a kendőt, amivel beborogatjuk a kezelendő felületet. A nedves borogatásra javasolt száraz törülközőt tenni.

Az illóolajok fürdővízben történő használata is gyakori, ebben az esetben az illóolajokat nem direkt a fürdővízbe cseppentjük, hanem előbb feloldjuk egy kis tejben, tejszínben vagy mézben, annak érdekében, hogy az illóolaj ne a vízfelszínen ússzon, hanem teljes mértékben feloldódjon a fürdővízben. Ez az eljárás egyes illóolajoknál elengedhetetlen amiatt is, mivel hígítatlanul bőrirritációt okozhatnának a felázott bőrfelületen.

HELYI HASZNÁLAT ESETÉN HIGÍTÁS

Az illóolajok biztonságos helyi alkalmazásakor a hígítás az egyik legfontosabb megértendő elv. Egyesek attól tartanak, hogy az illóolaj felhígítása a felhordás előtt elveszíti annak előnyeit; a hígítás azonban valójában jobb felszívódást eredményez a bőrben - még hosszabb ideig kiterjeszti az előnyöket. Az illóolaj hordozóolajjal történő hígításával lassítja a párolgást, fokozza a bőrön történő felszívódást, és védi az érzékeny bőrt. A hígítás nem vesz el az illóolaj-élményből, inkább hatékonyabb helyi alkalmazást tesz lehetővé.

olajok ajánlott higítása

A hígítással nagyobb bőrfelületre tudod felvinni az olajat. Emellett fokozza a száraz bőrön keresztüli felszívódást és minimalizálja a lehetséges érzékenységet. Az olajok hígítása különösen akkor ajánlott, ha erős kémiai tulajdonságú olajokat használunk, mint például Cassia, Fahéj, Szegfűszeg, Oregano, Kakukkfű

Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen esszenciális olajok által okozott bőrirritáció, javasolt azokat vivőolajjal (hordozóolajjal, bázisolajjal) együtt használni, úgy hogy a kiválasztott vivőolajba cseppentjük az illóolajat, összekeverjük őket, és ezt a keveréket visszük fel az kezelendő testfelületre.

Az általánosan javasolt, minimális hígítás felnőtteknél: 3 csepp vivőolajhoz 1 csepp illóolaj.

Állítsd be az arányt az egyedi igényeidnek megfelelően, figyelembe véve a személyes preferenciákat, az olaj kémiai tulajdonságait és személyes érzékenységed.

Minden addig még soha nem használt illóolajat először csak hígítva használjunk, a koncentrációt lehet változtatni, aszerint, hogy a bőr hogyan reagál.

ÉRZÉKENY BŐRFELÜLETEK

A testen található néhány kifejezetten érzékeny bőrfelület, amelyet óvni kell az esszenciális olajoktól. Ilyenek az arc egyes részei, pl. a szemek környéke, a szemek, a belső fül, a genitáliák, sebes, sérült bőrfelületek.

BELSŐLEG, INTERNÁLISAN, SZÁJON ÁT TÖRTÉNŐ HASZNÁLAT

Egyes illóolajok belsőleg is alkalmazhatók, ebben az esetben viszont nagy körültekintés szükséges, hiszen belső használatra csakis terápiás minősítésű, 100% tisztaságú esszenciális olajok alkalmasak. Azonban vannak ezek között is olyanok, amelyeket szigorúan tilos belsőleg alkalmazni, ezért elengedhetetlen a használati útmutató elolvasása fogyasztás előtt. Javasoljuk, hogy a belsőleges használattal szemben elsősorban az aromás és helyi (külsőleges) használatot preferáld.

A belsőleg is alkalmazható illóolajokat többféle módon is bevihetjük a szervezetbe.

Egyik módszer, hogy az illóolajat növényi kapszulába cseppentjük és a kapszulát folyadékkal lenyeljük.

Másik lehetőség, hogy az illóolajat esetleg cukorra cseppentjük, feloldjuk tejben, mézben, tejszínben, és ezt a keveréket nyeljük le, majd erre folyadékot iszunk.  

A belsőleg használható illóolajok nagy része fűszerként is igen népszerű.

Az oldalon olvasott használati információk kizárólag a Doterra termékekre vonatkoznak!

A MEGFELELŐ ADAGOLÁS BELSŐ HASZNÁLAT ESETÉN

Sokfajta esszenciális olaj használható belsőleg, de a megfelelő adagolásra nagy hangsúlyt kell fektetni!

A személyre szabott, hatékony adagolást több tényező is befolyásolja, ezeket minden esetben meg kell határozni. Ilyenek az illető életkora, súlya, magassága, egészségi állapota.

Az illóolajok belső használata nagy körültekintést igényel, a biztonság érdekében, legjobb, ha az adagolást a legisebb dózissal, azaz egy cseppel kezdjük, majd ezt növeljük szükség szerint. Tisztán sohasem, csak vivőanyaggal vihetjük be az illóolajat. A javasolt egyszeri dózis 1-3 csepp, az alkalmazott illóolajtól vagy keveréktől függően. Nagyobb dózisok alkalmazása nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot, sőt, egy bizonyos ponton túl, káros, vagy akár mérgező is lehet.

Egy 24 órás időszakban maximum 3x3 csepp illóolaj bevitel javasolt, kisebb dózisokban, 4-6 óránként történő ismétlésekkel.

Alkalmazhatjuk alkalmanként is és kúraszerűen is. 

Nagyobb dózis alkalmazása kizárólag alkalmanként ajánlott, míg kis dózisokban hosszabb ideig is használható egy-egy esszenciális olaj. A kúra időtartamára általánosan 10 nap ajánlott, és két kúra között legalább két hét teljen el.

ILLÓOLAJOK HASZNÁLATA KISBABÁKNÁL, GYEREKEKNÉL

Kisbabák környezetében csak 100%-os tisztaságú, biztonságos „bababarát” illóolajokat párologtathatunk. A szoba fertőtlenítésére használhatunk (1 csepp) Citrom (Lemon), vagy (1 csepp) Vadnarancs (Wild orange) illóolajat. Ha a gyerek nyugtalan, akkor a Mandarin (Tangerine) és Levendula (Lavender) illóolaj aromaterápiás használata jöhet még szóba (1 csepp). A párologtatót ne a baba közvetlen közelében helyezzük el és a párologtatás időtartama ne haladja meg a napi fél órát.

Kisbabáknál az édeskömény (Fennel) emésztésserkentő illóolaja csak szükség esetén és sokszoros hígítással (0,5 %-os) alkalmazható masszázsolajban. Pelenkakiütés esetén a Római kamilla (Roman Chamomile), vagy a Levendula (Lavender) jöhet számításba szintén sokszoros hígítással (0,5%-os).

Kisgyerekeknél csak sokszoros hígításban szabad külsőleg használni az illóolajokat, talpon, háton óvatosan bemasszírozhatod. A hígítás során legalább 30 csepp hordozóolajhoz (például frakcionált kókuszolajhoz) egy csepp illóolajat adagolj, és előtte végezz érzékenységi tesztet.

Kisgyerekeknél (és időseknél) kerülendők, vagy csak hígítva alkalmazhatók a ketonokat és fenolokat tartalmazó illóolajok (olasz szalmagyopár, rozmaring, oregánó, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom).

A belsőleges használat 6 éves kor alatt nem ajánlott, 6 éves kor felett pedig csak kivételes esetben, szakemberrel folytatott konzultáció alapján.

Ne engedd, hogy gyermeked felügyelet nélkül használja az illóolajat. A kupak leválhat és az üvegek eltörhetnek, ezért az olajat tartsuk a gyermekek elől elzárva. 

ILLÓOLAJOK VÁRANDÓSÁG, SZOPTATÁS ALATTI HASZNÁLATA

Terhesség alatt nem ritka, hogy egy nő érzékeny az illóolajokra. Ezen érzékenységek és a terhesség során a szervezetben bekövetkező változások miatt javasolt, hogy konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt az illóolajokat terhesség alatt használnád.

A várandósság első három hónapjában és a szoptatás ideje alatt mindenképpen kerülendők:

  • a ketonok miatt: olasz szalmagyopár, rozmaring
  • a fenolok miatt: oregánó, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom
  • keringést fokozó hatása miatt: cédrus, fenyő
  • görcsoldó, szülést beindító hatásuk miatt: geránium, ánizs
  • folyadék kiválasztást fokozó hatásuk miatt: boróka, ciprus.

Ugyanez vonatkozik az illóolajok szoptatás közbeni alkalmazására.

KONTRAINDIKÁCIÓK AZ ILLÓOLAJOK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓAN

Kisgyerekeknél és időseknél kerülendők, vagy csak hígítva alkalmazhatók a ketonokat és fenolokat tartalmazó illóolajok (például olasz szalmagyopár, rozmaring, oregánó, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom).

Hat éves kor alatti gyerekeknél csak hígítva, 3 éves kor alatt csak nagy hígításban alkalmazható a borsmenta és eukaliptusz.

Homeopátiás szerekkel egy időben nem alkalmazható a borsmenta, ill. a kámfort tartalmazó illóolajok (levendula, rozmaring), mivel semlegesíthetik a homeopátiás szert (legalább 3 órás várakozási idővel kell számolni).

Epilepsziás, illetve arra hajlamos betegeknél kerülendő a bazsalikom, édeskömény, borsmenta és a rozmaring.

Érzékeny bőrűek esetén kerülendő vagy csak hígítva alkalmazható a bazsalikom, babér, eukaliptusz, fekete bors, fenyő, gyömbér, szegfűszeg.

Fényérzékenyítő hatásúak a furo- és pyrokumarinok jelenléte miatt általában a citrusfélék: bergamott, citrom, narancs, mandarin, lime. Ezeknek a használata napozás, szoláriumozás előtti és utáni 24 órán belül kerülendő.

Magas vérnyomás esetén nem javasolt a kakukkfű, rozmaring, borsmenta, bazsalikom.

Alacsony vérnyomás esetén kerülendő a majoranna, ylang ylang.

Alacsony vércukorszintűek kerüljék a geránium illóolajat.

Pajzsmirigy túlműködés esetén kerülendő a kakukkfű és a mirtusz.

Májbetegségben szenvedők ne használják a szegfűszeg, kömény és ánizs illóolajat.

Csökkenti a libidót a majoranna, ha tartósan használják.

Depresszió esetén kerülendő a szantálfa illóolaja.

ILLÓOLAJOK ÉS HÁZIKEDVENCEK

Az illóolajok házi kedvenceken  való alkalmazhatóságát a szakemberek eltérő módon kezelik. Mielőtt az olajokat helyileg alkalmazod négylábú kedvenceiden, először konzultálj állatorvosoddal.

Aromatikus használat esetén tartsd a diffúzort biztonságos helyen, ahol kedvenced nem tudja megdönteni. Ha párologtatsz egyszerre csak négy-öt cseppet használj olyan helyiségben, amelyet kedvenced el tud hagyni.