35.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

A közösségi oldalakon is megtalálhatók vagyunk! 

File:Facebook icon.svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikimedia Commons

Tudástár - Tippek

Mennyi növényi anyagra van szükség az illóolajok előállításához?

2021.02.19 18:16
Mennyi növényi anyagra van szükség az illóolajok előállításához?

Bár az illóolajok alapanyagául szolgáló növények meglehetősen aromásak, még egy kis mennyiségű illóolaj előállításához is jelentős mennyiségű növényi anyagra van szükség.

Példaként a rózsaszirmok (Rosa damascena) desztillálása csak 0,02-0,03%-os hozamot biztosít, ami ennél kevesebb is lehet, ha a szirmait nem a legmegfelelőbb időben szüretelik és desztillálják.

Szinte hihetetlennek tűnik, de 30-50 rózsából származó sziromból egyetlen csepp tiszta illóolaj nyerhető ki. Máshogy számítva 5 ml rózsa illóolajhoz közel 50 kg növényi anyag szükséges.

 Nézzünk még néhány példát:

  • 15ml levendula illóolajhoz közel 14 kg
  • 5ml orvosi citromfű illóolajhoz közel 30 kg növényi anyag szükséges
  • 15ml citrom illóolajhoz 50db citromot használnak fel.

Néhány növényt illetően optimális, ha a növényt desztillálás előtt először szárítják, mások számára a legjobb frissen betakarított botanikai anyaggal dolgozni.

A jázmin virágai a hervadás során nagyon gyorsan elveszítik az értékes illatvegyületeket is, ezért nagyon fontos, hogy a betakarítás kora reggel történjen, még mielőtt a bimbók teljesen kinyílnának. Egyetlen óra késés is jelentős eltéréseket okozhat az esszenciális olaj kémiai koncentrációjában.

A növények ültetésének, termesztésének, betakarításának, válogatásának és szükség szerinti szárításának költségei, valamint a lepárlás költségei és az ebből származó hozam mind befolyásolják az illóolaj végső árát.

Láthatjuk, hogy az esszenciális olajok a növényi anyagnál sokkal koncentráltabbak, ezért nagyon kis mennyiségek elegendőek lehetnek a terápiás hatás eléréséhez.

Sokat emlegetett példaként 1 csepp doTERRA borsmenta illóolajban annyi hatóanyag van, mint 28 csésze borsmenta teában.

Emiatt is figyelnünk kell és tartózkodnunk kell az illóolajok túlzott, gondatlan vagy pazarló felhasználásától, másrészt a fenntarthatóság nagyon is valós probléma, különösen az illóolajok iránti növekvő igény miatt.

Az oldalon található információk tájkoztató jellegűek, nem szolgálnak orvosi tanácsként és semmiképp sem pótolják a szakorvosi tanácsadást és kezelést. Javasoljuk, hogy minden egészségügyi probléma esetén forduljon szakképzett orvoshoz.