25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

Tudástár - Tippek

A Tömjén (Boswellia frereana) jótékony hatásairól

2021.01.11 19:09
A Tömjén (Boswellia frereana) jótékony hatásairól

A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt. Már az ókori egyiptomiak és főniciaiak is ismerték és vallási szertartásaikon füstölőszerként használták a meditatív és spirituális állapot elérésére. A tömjén számos jótékony hatásokkal rendelkezik.

A jellemzően Szomáliában és Etiópiában őshonos fa kérgének váladékát a törzs és a fő ágak kérgén ejtett bemetszéseken kicsordulva gyűjtik, amely a levegőn megszilárdul, így képződik gyanta.

A Boswellia frereana illóolajai monoterpénekben gazdagok, ezért tisztító, antioxidáns, sejtvédő, immunstimuláló, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus (fertőtlenítő) hatásokkal rendelkezik.

A tömjén illóolaj friss, gyantás illatának elsősorban idegnyugtató, mentálisan stabilizáló hatást tulajdonítanak. Illata felemelő, és támogatja a tisztánlátást, segíti a tudatos és fókuszált gondolkodást. Nem véletlen, hogy az olajat ősi idők óta több vallás is használta istentiszteleteken. Az olaj idegrendszer erősítő, nyugtató és antidepresszáns hatású.

Ideges állapotok, túlzott aggódás és álmatlanság esetén is alkalmazható.

Olyan depressziós állapotok esetén hasznos segítség, amelyeket a szorongás, aggódás és bűntudat, a reményvesztettség, lelkiismeret furdalás és gyász jellemez. 

Légúttisztító hatásának köszönhetően köptetőként, hurutos köhögés, melléküregi dugulások, asztma esetén is ajánlható. Elősegíti a mély légzést.

Sebgyógyító és sejtregeneráló tulajdonságai miatt alkalmazható sebek tisztítására, hegkezelésekhez.

Száraz, érett bőrtípusokra ajánlott.

Tipp! Száraz, érett bőrtípusok napi kezelésére készítsünk keveréket a következő hígítással: 10 ml (2 evőkanál) Frakcionált kókuszolajba cseppentsünk 1 csepp Levendula és 1 csepp Tömjén illóolajat. A keveréket masszírozzuk az arcbőrbe. (1-2 heti használatra adag.)

 

Az ismertetőben található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem tartalmaznak diagnózist, nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi ellátást. Az illóolajokat mindig tartsa távol a gyermekektöl és háziállatoktól! Mindig kérje ki az illóolajokat és hatásaikat ismerö szakember véleményét!

Forrás: Aromatika magazin 1. évfolyam 2. szám (2014.) alapján