25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

Tudástár - Tippek

Az Eucalyptus radiata alkalmazási területei

2021.01.14 13:26
Az Eucalyptus radiata alkalmazási területei

Az eukaliptuszok nemzettsége számos az aromaterápia számára fontos fajtát vonultat fel, amelyek közül most az Eucalyptus radiata illóolaj jótékony hatását mutatjuk be, amely az egyik legértékesebb eukaliptusz fajta.

 

Az olajat a levelekből, desztillálással nyerik. Ausztrália és Tasmánia az őshazája, ma már a világon sokfelé termesztik. Illata: friss, légies, édes.

Az illóolaj egyik fő összetevője az 1,8-cineol (eukaliptol) nevű oxid, amelyből körülbelül 70%-ot tartalmaz. Magas cineol-tartalma miatt kiváló terápiás hatásokkal rendelkezik és elsősorban a légző-rendszerrel kapcsolatos problémákra alkalmazza az aromaterápia.

Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát. Az eukaliptusz illóolaja (és annak fő alkotórésze, az eukaliptol) a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva masszázsolajok alkotórészeként. Az eukaliptuszolaj a fentiek mellett fontos alkotórésze lehet a szájüreg- és garatápoló oldatoknak és fogápoló készítményeknek is. A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható. 

A szakirodalom számos terápiás hatását említi, többek között:

  • Kiváló szaunaolaj, de párologtatásra, inhalálásra ajánlott.
  • Erős fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális, köptető és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.
  • Enyhe lázcsillapító, fájdalomcsillapító hatású.
  • Jól lehet alkalmazni az immunrendszer támogatására, a téli vírusok ellen, légzőszervi panaszok esetén (nátha, hörghurut, arcüreggyulladás, köhögés, torokgyulladás).
  • Távol tartja a kellemetlen vérszívókat.
  • Élénkítő hatása is ismert.

Tipp! Légzéskönnyítő és immunrendszeri stimuláns keverék 1-1 csepp Eukaliptusz, Citrom, és Teafa  illóolajat párologtatóba cseppentve.

Tipp! Láz csillapítására próbáljunk ki 1-1 csepp Eukaliptusz illóolajat Frakcionált kókuszolajjal hígítva a talpakra masszírozva.

Érzékeny bőrűek, kisgyermekek esetén az Eukaliptusz és a Teafa csak hígítva alkalmazható!
A Citrom fényérzékenyítő hatású, használata napozás, szoláriumozás előtti, illetve utáni 12 órán belül kerülendő!

Az ismertetőben található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem tartalmaznak diagnózist, nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi ellátást. Az illóolajokat mindig tartsa távol a gyermekektöl és háziállatoktól! Mindig kérje ki az illóolajokat és hatásaikat ismerö szakember véleményét!

Aromapatika magazin 1. évfolyam 1. számában megjelent cikk alapján