25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

A közösségi oldalakon is megtalálhatók vagyunk! 

File:Facebook icon.svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikimedia Commons

Tudástár - Tippek

A citrom illóolaj fiziológiás és pszichés felhasználása

2021.01.29 13:06
A citrom illóolaj fiziológiás és pszichés felhasználása

A citromolaj mind fiziológiás, mind pedig pszichés felhasználását tekintve kiváló aromaterápiás alapolaj.

Párologtatva kisgyerekek számára is biztonságosan alkalmazható. A bőrön történő felhasználása azonban elővigyázatosságot igényel, mivel fotoszenzibilizáló (napérzékenyítő) hatású. Emiatt használata előtt és után 24 órával nem javasolt a napozás, szoláriumozás vagy erős napfénynek való kitettség.

A történelmi leírások szerint az ősi citromfaj Nagy Sándor ázsiai hadjárata során került Európába, amit eleinte ruhák illatosítására és rovarriasztásra használtak.

A citromnak a C-vitamin felfedezése előtt sokáig a skorbut elleni védekezésben jutott fontos szerep. A 17. században a brit Admiralitás kötelezte a Haditengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom- vagy narancslevet a skorbut elleni védekezés céljából.

A citromból kinyert illóolajat hidegen sajtolják a gyümölcs héjából, hogy megőrizzék jellegzetesen finom összetételét, valamint hasznos és erőteljes tulajdonságait. Egy 15 ml-es olaj előállításához 75 egész citromra van szükség! Illatprofillját tekintve friss és férfias illat, a fejillatok közé tartozik.

A citrom illóolaja monoterpénekben, különösképpen limonénben gazdag. A szakirodalom alapján citrom illóolaj:

  • Aktivál, energizál, egyben stabilizáló és nyugtató az érzelmi hullámokra, segít elűzni a fáradtságot, megszabadulni a negatív blokkoktól.
  • Általános immunerősítő, antiszeptikus.
  • Jótékonyan hat a keringési rendszerre, méregtelenítő, érerősítő hatású.
  • Jól alkalmazható a vizeletkiválasztó-rendszeri panaszokra, különösen hólyaggyulladásra.
  • Nagyon jó vízhajtó, így a vérnyomást is csökkenti.
  • A légzőszervi panaszok, nátha is jól kezelhető a citromolajjal.
  • Jól használható a felhalmozódott salak- és méreganyagok eltávolítására.
  • Támogatja a fertőző betegségek megelőzését.
  • Bőrtisztító és ápoló tulajdonoságai is széles körben ismertek, elsősorban akné, pattanások, tyúkszem, zsíros bőr, cellulit, visszér (megelőzés és karbantartás), öregedő, petyhüdt, dohányos bőr, hajszáleresedés, fekélyek esetén.

Tipp1: Tanuláshoz, koncentráció segítésére cseppentsünk párologtatónkba  CitromBergamottGrapefruit illóolajat. 

Tipp2: Gyerekek lázcsillapítására Citrom  és Levendula keveréket Frakcionált kókuszolajjal hígítva masszírozzuk végig a gerinc mentén. 

Tipp3: Torokfájás, köhögés, a megfázás tüneteinek enyhítésére Citrom  illóolaját hígítsuk Frakcionált kókuszolajjal és masszírozzuk be a mellkasunkba.

Az oldalon található információk tájkoztató jellegűek, nem szolgálnak orvosi tanácsként és semmiképp sem pótolják a szakorvosi tanácsadást és kezelést. Javasoljuk, hogy minden egészségügyi probléma esetén forduljon szakképzett orvoshoz.

Aromatika magazin 2016. 3.3.