25.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

Tudástár - Tippek

Ceyloni vs. Kínai fahéj

2021.02.18 12:45
Ceyloni vs. Kínai fahéj

A fahéj és a kasszia is egyaránt a babérlevél unokatestvére, vagyis a babérfélék családjába tartozik. A kémiai összetevők eltérő koncentrációja miatt a két illóolaj terápiás területe részben eltérő.

 

 

 

A ceyloni fahéj (Cinnamon zeylanicum) Sri Lankán őshonos, de ma már számos trópusi országban termesztik, inkább közepes méretű örökzöld.

A kínai fahéj (Cinnamomum cassia) Dél-Kínában honos, Dél- és Délkelet-Ázsiában termesztett, gyakran 15 m magasságot is elérő, terebélyesebb fa. A kéreg színe sötétebb.

Az illóolajat mindkét esetben a növények kérgéből nyerik, azonban a kitermelés módszere eltér. Míg a ceyloni fahéjnak csak a belső, vékonyabb rétegét fejtik le, addig a kínai fahéjnak csaknem a teljes kérgét. A ceyloni fahéj szárításkor vékony, lemezes rétegre válik szét, a kasszia lefejtett kérge vastagabb és durvább.

Mindkét illóolaj főkomponense a fahéj-aldehid és a cinnamil-acetát, de ezek eltérő koncentrációban vannak jelen a két illóolajban. A ceyloni fahéj emellett fontos eugenol-forrás.

A kitermelés módszeréből is adódóan a ceyloni fahéj jóval alacsonyabb hozamot biztosít, ennek megfelelően az ára is borsosabb, azonban mindkét olaj számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik

A kémiai összetevők eltérő koncentrációja miatt a két illóolaj terápiás területe részben eltérő. A ceyloni fahéjat elsősorban inkább a szájüreg egészségének támogatására, míg a kínait az emésztés segítésére ajánlják, azonban mindkét illóolaj erős antiszeptikus, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így számos terápiás célra is felhasználható.

A kasszia karakteresebb, erősebb illatú mint a ceyloni fahéj, ami kifinomultabb és édesebb aroma.

Tipp1Fogínyvérzés esetén cseppentsünk Fahéj esszenciális olajat a szájöblítő vízbe. 

Tipp2A reumás panaszok csillapítására a Fahéj esszenciális olajat hígítsuk frakcionált kókuszolajjal és masszírozzuk a problémás területre. 

Tipp3Adj egy csepp Kasszia és egy csepp Citrom esszenciális olajat egy pohár ívóvízhez az emésztés támogatására.

Mindkét illóolajat bőségesen hígítani kell a bőrön történő használat előtt!

A várandósság első három hónapjában és a szoptatás ideje alatt kerülendők!

Az oldalon található információk tájkoztató jellegűek, nem szolgálnak orvosi tanácsként és semmiképp sem pótolják a szakorvosi tanácsadást és kezelést. Javasoljuk, hogy minden egészségügyi probléma esetén forduljon szakképzett orvoshoz.