35.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Üdvözöljük webáruházunkban!

A közösségi oldalakon is megtalálhatók vagyunk! 

File:Facebook icon.svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikimedia Commons

Tudástár - Tippek

A sokoldalú levendula

2021.02.24 16:41
A sokoldalú levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény: illatszerként való felhasználásán túl számos gyógyászai felhasználása is ismert, nagyon jó nyugtató, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló

A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. További magyar elnevezései: francia levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula.

A levendula hivatalos drogjai a virág és a virágból préselt illóolaj.

Gyógyhatásai az ókor óta ismertek, főzetét az ókori görögök és rómaiak elsősorban külsőleg használták sebek lemosására, fertőtlenítésére (latin lavare jelentése mosni). A középkori szerzetesek belsőleg, elsősorban emésztési panaszok enyhítésére, és külsőleg a tetvek ellen használták. A 20. században már ismertek voltak idegrendszerre való jótékony hatásai is.

Napjaink kedvenc gyógynövénye, nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és az illatszeripar. Illóolajának fő komponensei a linalik-acetát és a linalool.

Az  Európai Gyógyszerügynökség ajánlása szerint a levendulaolaj hosszú távú felhasználása alkalmazható a mentális stressz és kimerültség enyhe tüneteinek enyhítésére és az alvás elősegítésére.

A népgyógyászatban ezen felül fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, antibiotikus, antibakteriális, vérnyomáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák. Segít megteremteni a lelki egyensúlytNyugtatja a bőrirritációt, gyors bőrregeneráló tulajdonságú. Bőrfelületi sérülések esetén is kiválóan alkalmazható.

Tipp1Nyugtalan vagy izgatott gyermeknek 1-1 csepp levendula illóolajat frakcionált kókuszolajjal hígítva masszírozz a tenyerébe, talpába, vagy használd aromatikusan.

Tipp2: Használhatod bőrirritációk megnyugtatására és enyhítésére, például szúnyogcsípés, vagy napégés esetén.

Az ismertetőben található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem tartalmaznak diagnózist, nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi ellátást. Az illóolajokat mindig tartsa távol a gyermekektöl és háziállatoktól! Mindig kérje ki az illóolajokat és hatásaikat ismerö szakember véleményét!